Punktem wyjścia będzie zwykłe espresso, które stanowi bazę innych napojów. Według włoskich standardów espresso powinno mieć objętość 25-30 ml i być zwieńczone karmelowo zabarwioną cremą - naturalną pianką składającą się z olejków, które wydzielają się podczas mieszania się wody z powietrzem.
Podwójna porcja espresso nosi nazwę doppio.
Lungo to espresso rozcieńczone nieco wodą - ma ok. 50 ml.
Cortado to wersja z odrobiną skondensowanego mleka.
Romano to espresso z kawałkami skórki cytrynowej.
Ristretto to wersja espresso z dwa razy mniejszą ilością wody niż normalnie - jest więc mocniejsze.
Americano to espresso + dolany do niego wrzątek (jest to jednak coś innego niż lungo).
Cappuccino to espresso wraz ze spienionym mlekiem i (opcjonalnie) cynamonową lub czekoladową posypką.
Con panna czyli z bitą śmietaną, wersja espresso dla łasuchów.
Mocha to wersja dla super łasuchów. Kawa o smaku deseru ;D Jest to kombinacja espresso, czekolady oraz mleka, w proporcjach 1:1:1 wraz z bitą śmietaną.
Latte - espresso + spora ilość mleka z małą pianką + opcjonalnie syrop smakowy.
Latte macchiato - efektowny, trójwarstwowy sposób podawania latte. Warstwy powstają przez powolne wlewanie espresso do mleka po ściance szklanki.
Espresso macchiato - to espresso "poplamione" spienionym mlekiem.
Frappe lub frappuccino - napój na upalne dni, składający się z espresso, zimnego mleka i kostek lodu.
Caffe corretto - espresso skorygowane odrobiną alkoholu ;)
americano - my love <3! :D
OdpowiedzUsuńi jaki ładny obrazek do niego :D
Można się zgubić przy takiej ilości opcji. I pojawia się pytanie, czy to co zamówię, to jeszcze kawa, czy już deser o smaku kawy:)
OdpowiedzUsuńKaśka